Hét blog voor de ervaren assistant

CV-, Linkedin- en sollicitatietips voor ervaren secretaresses

Ben je een ervaren secretaresse en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Het kan lastig zijn om jezelf tussen alle ‘concurrenten’ goed zichtbaar te maken bij nieuwe werkgevers. Je wilt opvallen, maar hoe? We helpen je graag bij het optimaliseren van je Linkedin profiel. Ook geven we je de nodige CV en motivatie tips tijdens het sollicitatieproces. En dat allemaal door dicht bij jezelf te blijven!

 1. Actueel & Zichtbaar

Door het volgen van diverse secretaresse opleidingen blijf je jezelf ontwikkelen en je kennis vergroten. Het is dan ook belangrijk dat je de meest recente activiteiten benadrukt. Focus niet alleen op jouw werkervaring, maar ook op jouw meest recente diploma’s (of je nu een baan hebt of niet).

Secretaresse DiplomaJouw persoonlijke Linkedin pagina start automatisch met het onderdeel ‘ervaring’. Dit kan je veranderen naar bijvoorbeeld ‘opleiding’. Dus mocht je zeer recent een diploma hebben behaald, is het slim hiermee te beginnen. Daarnaast krijgen al je connecties een melding, wanneer je een wijziging in je profiel hebt aangebracht, dat automatisch zorgt voor meer zichtbaarheid.

Op je CV kan je overigens hetzelfde toepassen. Zet de meest recente activiteit bovenaan en update je CV regelmatig.

2. Karakter & Persoonlijkheid

Naast jouw werkervaring en verdere ontwikkeling, speelt je persoonlijkheid een grote rol bij het vinden van de juiste uitdaging. Bedrijven vinden het belangrijk dat je bij de organisatie past en daarom is het van groot belang dat je al ‘een klein stukje’ van je persoonlijkheid laat zien.

Hoe je dit doet? Schrijf een kort stukje over jezelf. Voor velen een lastige opgave, maar probeer zonder veel na te denken eens te schrijven. Ga niet té diep in op privésituaties, maar houd in je achterhoofd wat jij zelf leuk vindt om te lezen over iemand.

Vragen die je kunnen helpen bij het vormen van een korte pakkende tekst voor je Linkedin profiel en je CV:

  • Wat voor werkervaring heb je?
  • Waar sta je op dit moment in je leven
  • Wat vind je daaraan belangrijk en leuk?
  • Hoe ben jij als persoon
  • Wat doe je in je vrije tijd?
  • Wat is jouw visie/motto in het leven?

Krachtige secretaresseHiernaast is een visueel beeld van jezelf ook erg belangrijk. Een (profiel)foto is vaak het eerste waar men naar kijkt en daarom een eerste indruk voor je potentiële nieuwe werkgever. Kies, als het om zakelijke uitingen gaat, dan ook voor een professionele en actuele portret foto. Let erop dat de foto aan de volgende punten voldoet:

  • Actuele foto
  • Zakelijk, dus geen vakantiefoto of selfie (zorg voor nette kleding, dit mag gerust casual zijn)
  • Een foto van alleen jezelf
  • Lach! Een vriendelijk gezicht spreekt de medemens sneller aan
  • Zorg ervoor dat je hele gezicht en een deel van je romp zichtbaar is
  • Goede kwaliteit

Heb je nog geen geschikte foto? Laat iemand in je omgeving er een aantal van je maken.

Op Linkedin kan je naast een profielfoto ook een omslagfoto instellen. Kies hiervoor dan ook iets wat bij jou en de gekozen profielfoto past. Enkele voorbeelden: de skyline van jouw favoriete stad, een foto van het bedrijf waar je momenteel werkzaam bent, jouw lievelingsbloem of een quote. Let ook hierbij op dat je het zakelijk houdt, dus geen foto’s met familieleden of vrienden.

Wil je het nog grootser aanpakken? Video is dé trend van het moment. Stel jezelf kort voor aan de hand van de eerder benoemde vragen in de vorm van een videoboodschap.

3. Visualiseer

Nu je de juiste foto’s hebt geplaatst op je Linkedin account en CV, kan je jouw CV visueel nog aantrekkelijker maken.

Overzichtelijkheid is een van de belangrijkste punten: gebruik één of maximaal twee verschillende lettertypen en groottes, maak een duidelijk onderscheid in titels, zorg ervoor dat alles netjes is uitgelijnd en gebruik tabellen of opsommingspunten.

Voor een creatief CV met kleur krijg je volop inspiratie van Pinterest en Google. Ben je zelf niet handig met de opmaak hiervan? Door te zoeken op ‘creatief CV template’ op Google bieden diverse sites je de mogelijkheid een template te downloaden of te kopen, zodat je alleen nog maar de tekst hoeft aan te passen.

4. Sollicitatiebrief: maak het persoonlijk

De sollicitatie/motivatie brief is datgene waar we vaak het meest tegenop zien. Want hoe spring je er nou uit met die ene brief? Secretaresse CV tipsEen werkgever die op zoek is naar een nieuwe werknemer leest zeer veel sollicitatiebrieven. Laat jouw brief nou net de verademing zijn die anders is dan de rest!

Een standaard brief gaat vaak over de vacature en de ervaring van de sollicitant. Maak het minder standaard door hier een stukje van je persoonlijkheid terug te laten komen!

En nog belangrijker: verdiep je goed in het bedrijf. Nu kan iedereen de website lezen, maar probeer in je eigen woorden te omschrijven wat het bedrijf precies doet. Wat vind je leuk of interessant aan hun product of dienst? Welk steentje kan jij daar nog aan bijdragen? Waar ligt de uitdaging voor jou? Op deze manier laat je zien dat je kennis hebt over het bedrijf, wat jij er goed aan vindt, waarmee jij ze kan helpen en wat je nog kan leren.

Kortom, laat in de brief zien dat jij interessant genoeg bent om eens te ontmoeten. Voer tijdens het versturen een opvallende onderwerpregel in. Haak in op een zin uit de vacature, gebruik woordspelingen of laat het over aan je creatieve brein. Wanneer jouw sollicitatie dan in de mailbox van de werkgever verschijnt, val je vast en zeker op.

 5. Het sollicitatiegesprek

Belangrijke elementen bij een sollicitatiegesprek hoeven we bij ervaren secretaresses niet meer te benoemen. Wel kan het lastig zijn om na een aantal jaren weer opnieuw een gesprek aan te gaan. Het belangrijkste is: blijf jezelf!

E5 tips opvallend CVen goede voorbereiding is het halve werk. Trek je de dag voordat je op gesprek gaat even terug en vertel eens hardop wat je graag in het gesprek wil zeggen (en in het verlengde van je brief). Waarom heb je gesolliciteerd? Waarom pas je in het team? En vertel daarnaast iets over je werkervaring, wat voor persoon jij bent en welke raakvlakken er zijn met bedrijf.

Als je dit moeilijk vindt, is de STAR-methodiek wellicht een goede hulpfactor: Situatie, Taak, Actie en Resultaat. Bij de STAR-methodiek kan je gemakkelijk een voorbeeld uit je werkverleden aankaarten, zodat de nieuwe werkgever kan zien hoe jij te werk gaat.

  • Situatie: zoek een situatie in je werkverleden waarbij je een van de gevraagde competenties kan aantonen.
  • Taak: leg uit wat je taak was binnen die situatie en hoe je de situatie hebt aangepakt of opgelost.
  • Actie: beschrijf welke actie je hebt ondernomen om de taak waar te maken.
  • Resultaat: benoem het resultaat.

Dus, sta jij op het punt om een nieuwe weg in te slaan?

Positieve veranderingDoor het toepassen van de bovenstaande tips zal de potentiële werkgever je gegarandeerd opmerken en blijven herinneren. Door op digitaal gebied regelmatig je gegevens bij te werken en door middel van jouw eigen schrijfstijl, foto’s en visuele invulling laat je vòòr het sollicitatieproces al een deel van je persoonlijkheid zien. Dit wordt in het vervolgstadium aangevuld met een goede voorbereiding op een eventueel sollicitatiegesprek, waarbij verdieping in het bedrijf en jezelf blijven de belangrijkste elementen zijn.

En is de potentiële werkgever dan nog niet overtuigd of kiest hij uiteindelijk voor een andere kandidaat? Je hebt het maximale uit je online zichtbaarheid gehaald en bent dicht bij jezelf gebleven door op alle vlakken een persoonlijke onderbouwing toe te lichten. Succes!

Lees ook het blog: Tips voor secretaresses: een goed Linkedin profiel

Wil jij jezelf verder ontwikkelen als secretaresse?

En wil je meer kennis vergaren binnen het secretaresse vakgebied, naast jouw eigen werkervaring? We bieden diverse opleidingen (op HBO-niveau) voor ervaren secretaresses die gericht zijn op de continue ontwikkeling binnen het vakgebied. Enkele voorbeelden: de opleidingen Senior Management Assistent, Executive Assistant/PA en Secretary Management Master.

Bij de afronding van een opleiding ontvang je studiepunten voor het waardevolle SMI Assistant Degree. Bekijk alle secretaresse opleidingen (op HBO-niveau) of bel geheel vrijblijvend met een van onze opleidingsadviseurs voor verhelderend en persoonlijk advies: 040 – 2 974 947.

Bekijk alle secretaresse opleidingen

 

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Netwerken - ondersteuners en secretaresses

Het nut van netwerken met secretaresse-vakgenoten

Je creëert regelmatig tijd in de agenda van jouw directeur zodat hij/zij naar netwerkbijeenkomsten kan …

2 Reacties

  1. Wat ik hier nog aan zou willen toevoegen is de voorbereiding op mogelijke assessment vragen, dit is bijvoorbeeld ook heel belangrijk als je voor een sollicitatie gaat voor een iets hogere functie. Een IQ test, capaciteitentest en cijferreeksen is dan veel voorkomend… Je kan je hierop voorbereiden met websites als https://www.assessment-training.com/nl waar je zulke tests op voorhand kan inoefenen. Zo ben je veel meer zelfverzekerd wanneer zulke vragen (vaak onverwachts) aan bod komen!

    • Interessante link Kurt! Ik moet wel zeggen dat het niveau van de testen daar redelijk hoog ligt, maar het heeft mij in ieder geval geholpen tijdens mijn sollicitatie.. Aanrader voor iedereen die niet bekend is met intelligentietesten, maar hier wel meer over te weten wilt komen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *