Hét blog voor de ervaren assistant

Iedereen scrumt. Scrum jij al?

Ik scrum, jij scrumt, wij scrummen. Taaltechnisch klopt daar natuurlijk weinig van, maar lekker klinkt het wel. Ondanks dat het niet per se nieuw is, is het vandaag de dag een gewilde manier van werken. Voornamelijk grote organisaties en organisaties uit de softwareontwikkelingsbranche zijn fan! Maar ook start-ups hebben de scrum-smaak te pakken. Kortom, iedereen scrumt. Scrum jij al?

Wat is Scrum?

Scrum Master

Scrum vraagt toch vaak nog om wat uitleg. Simpel gezegd is het een effectievere en flexibeler manier van werken die het voor een zelf-organiserend team mogelijk maakt op een productievere wijze projecten op te leveren en eventuele problemen en wijzigingen snel te verwerken. De hippe termen vliegen je daarbij om de oren zoals de Daily Scrum, wat niets anders betekent dan dagelijks kort teamoverleg, en Sprint, de specifieke tijdsperiodes waarin het team geselecteerde taken uitvoert en afrondt.

Scrummen doe je niet alleen, maar in een Scrum Team, waarbij verschillende specialisten hecht samenwerken. Het proces wordt begeleid door een Scrum Master, die zorgt dat het team zich aan regels en afspraken houdt en efficiënt kan doorwerken. De rol van Scrum Master is een rol die de assistant past als een nieuwe jurk.

De assistant als Scrum Master

Als management assistent beschik jij al over belangrijke vaardigheden die nodig zijn om een goede Scrum Master te worden: coördineren, organiseren en het aanspreekpunt zijn. Deze drie eigenschappen, die jou waarschijnlijk niet vreemd zijn, lichten we toe. De Scrum Master is als het ware de coach van het Scrum Team. Je bent inhoudelijk niet betrokken of verantwoordelijk, maar faciliteert. Jij voorkomt facilitaire problemen, en wanneer ze er toch zijn, los jij ze op.

Drie eigenschappen van een Scrum Master

1. Coördineren

Als Scrum Master ben je voortdurend bezig met het proces. Je begeleidt de verschillende processtappen en zorgt dat alles soepel verloopt. Hier denk jij zoal aan:

  • Zijn de juiste mensen wel betrokken bij het project? Ben je bijvoorbeeld heel erg afhankelijk van een externe partij (stakeholders), nodig hen dan uit deel te nemen aan de Sprint Reviews! Daar denk jij over na.
  • Kan iedereen vooruit? Wat hebben zij nodig om verder te kunnen?
  • Zijn er belemmeringen? Zie jij ze al van ver aankomen, dan acteer jij hier op voorhand op, zodat alle teamleden hun werk uit kunnen blijven voeren. Jij zorgt ervoor dat niets in de weg staat.

2. Organiseren

Naast het begeleiden van de processen, organiseer jij een aantal vaste Scrum elementen. Denk aan:

  • Sprint Review meetings samen met de Product Owner. Dit betekent niets anders dan terugkijken naar de afgelopen periode en de aftrap van de volgende Sprint.
  • Daily Scrums
  • Retrospecive meetings samen met het team. Dit is een fancy term voor het evaluatiemoment.

3. Aanspreekpunt

Jij begeleidt het team, de Product Owner en stakeholders tijdens verschillende meetings. Jij bent het aanspreekpunt bij facilitaire problemen.

Haal als Scrum Master het beste uit je team!

De assistant als Scrum MasterVul jouw vaardigheden als management assistant aan met Scrum kennis en je maakt een grote stap in jouw ontwikkeling en je vergroot jouw doorgroeimogelijkheden. Met de 2-daagse cursus De senior assistant als Scrum Master krijg je het voor elkaar!

  • Leer efficiënt en projectmatig werken met Scrum
  • Coach het Scrum Team naar continu verbeteren
  • Neem belemmeringen weg voor sneller en beter resultaat
  • Prioriteer werktaken en stimuleer een nauwe samenwerking
  • Voel je vertrouwd in je nieuwe, future-proof rol
  • Met mogelijkheid tot stap naar gecertificeerd Scrum Master – PSM I
Lees meer over deze cursus

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Dé tip om slimmer te werken met Outlook

Astrid Vedder, docent van de cursus Slimmer werken met Outlook & M365, geeft de tip …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *