Hét blog voor de ervaren assistant

Is corporate culture een agendapunt in jouw vergadering?  

Hoor jij weleens de voorzitter van een RvB, RvT of RvC zeggen ‘het volgende agendapunt van deze vergadering is het bespreken van de bedrijfscultuur’? Hebben jouw bestuurders aandacht voor de corporate culture van het bedrijf? Volgens een aantal deskundigen moet veel meer belangstelling komen voor de impact van cultuur op de bedrijfsvoering én het bestaansrecht van bedrijven. En juist bestuurders moeten zich hiermee bemoeien en bewust van worden.

Cultuur heeft invloed op strategie

Ondernemingen moeten inspelen op maatschappelijke, politieke en economische ontwikkelingen die steeds vaker breed uitgemeten worden in het nieuws. De publieke opinie wordt kritischer en kijkt sneller naar hoe bedrijven zich profileren. En dit kan soms vervelende gevolgen hebben voor de reputatie van het bedrijf. Dit alles heeft vanzelfsprekend invloed op een strategie van een onderneming. Maar sluit deze strategie wel aan op de cultuur van het bedrijf? Prof. mr. Steven Schuit (Executive Finance, 2019) stelt dat de normen en waarden van een bedrijf enigszins rekening moeten houden met de tijd waarin we leven. Dit bepaalt vervolgens ook de cultuur van het bedrijf.

Creëer een open aanspreekcultuur

Wanneer iemand het even niet zo nauw neemt met normen en waarden en afgesproken procedures en  regels, durven werknemers elkaar op gedrag aan te spreken? Is er überhaupt sprake van een aanspreekcultuur? Schuit is van mening dat wanneer een aanspreekcultuur aanwezig is, er minder fraude plaatsvindt. RvB’s moeten hierin het goede voorbeeld geven. Sterker nog, de Corporate Governance Code 2018 verplicht RvB’s dat zij tijdens vergaderingen praten over dit onderwerp. Zo moeten bestuurders elkaar constructief feedback kunnen geven. Men moet voorkomen dat er alleen maar ja-knikkers zijn. Deskundige Bob Hoogenboom (Executive Finance, 2019) stelt ook dat bestuurders elkaar kritische vragen moeten stellen, maar nog belangijker is dat zij in gesprek gaan met externe stakeholders over wat doe je wel goed en wat niet. Caroline Zegers (Management Scope, 2019) bevestigt dat toezichthouders zich veel moeten interesseren voor de belangen van stakeholders. Toezichthouders moeten zowel handelen vanuit de organisatie, maar ook de buitenwereld intern bespreekbaar maken.

‘Het begint allemaal in de boardroom’

Dat vindt Zegers. Want RvT’s en RvC’s  zien elkaar niet veel. En als ze elkaar spreken, dan staan op de agenda vaste onderwerpen die formeel allemaal behandeld moeten worden. Zegers stelt dat er daardoor weinig ruimte ontstaat om echt met elkaar in gesprek te gaan, om discussies te hebben en elkaar te leren kennen. Men is niet op de hoogte elkaars normen en waarden. Het wordt dan ook lastig om elkaar aan te spreken op gedrag. Een absolute must is dus het creëren van een vertrouwensband. Bekijk eens de agenda van jouw laatste vergadering en oordeel zelf. Staat cultuur als agendapunt op de agenda? Waarom niet? Of waarom juist wel? Wees nieuwsgierig en ga eens met je voorzitter samen zitten.

Welke rol heb jij als assistent hierin?

Guus Koemans, trainer van de 5-daagse opleiding Corporate Governance, geeft aan dat senior directiesecretaresses en management assistenten alles zien en horen in vergaderingen. Je hebt een duidelijke opvatting over wat er deugt en wat niet goed is. In je steeds toenemende rol als volwaardig adviseur, kom je voor de vraag: hoe draag ik op een goede manier bij aan het ontwikkelen van een verantwoorde bedrijfscultuur? Koemans heeft in de opleiding daar veel aandacht voor. Dilemma’s van elkaar worden besproken, zodat je ziet dat je niet alleen staat en deel je ervaringen en inzichten met elkaar. De verschillende rollen van assistenten, die te maken hebben met RvB’s, RvT’s en RvC’s, maakt hij expliciet, bespreekbaar en vooral toepasbaar. Een oud-deelnemer zei laatst: ‘doordat ik in de opleiding meer achtergrond heb gekregen, kom ik veel meer in het hele spel te zitten’.

Wil jij jouw adviesrol versterken?

Werken voor verschillende besturen met verschillende belangen vraagt gedegen inzicht in Corporate Governance. Deze opleiding Corporate Governance voor de assistant door Guus Koemans biedt een stevig traject om jou te helpen in jouw professionaliteit als adviseur van bestuurder, bestuurssecretaris of Raad van Toezicht. Jouw professionele vaardigheden worden sterk ontwikkeld.

Lees meer over de opleiding Corporate Governance

 

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Integer handelen - opleiding bestuurskunde

Integriteit binnen overheden: niet meer dan normaal… toch?

Als bestuurssecretaresse hoor je van alles in vergaderingen, werk je met persoonlijke en gevoelige informatie …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *