Hét blog voor de ervaren assistant

6 Redenen om te starten met agile en scrum

Agile Assistant - agile werken

Er zijn veel verschillende manieren om effectief en efficiënt samen te werken. Agile werken is er daar een van; een moderne werkwijze waar steeds meer organisaties voor kiezen. Maar waarom kiezen organisaties voor agile en scrum? In dit blog verklappen we je waarom het slim is om je als assistent te verdiepen in deze moderne projectaanpak.

Wat is agile werken en wat is scrum?

Agile werken is een werkwijze – kort en cyclisch – om razendsnel in te spelen op onvoorspelbare veranderingen. Je bent daarbij continu bezig met het verbeteren van je werk. Scrum is een projectaanpak die past binnen het agile gedachtengoed. Je past agile en scrum toe bij projecten.

En wat is dan het verschil tussen agile en scrum? Om het heel plat te slaan: je kunt agile zien als een type product (chocolade) en scrum als een merk (Tony Chocolonely).

6 Redenen waarom organisaties met agile en scrum (gaan) werken

 1. Sneller en beter resultaat
  Waar de meeste projecten pas worden opgeleverd na alle fases te zijn doorlopen, wat soms maanden of zelfs jaren kan duren, lever je bij scrum en agile steeds kleine stukjes op, die je direct test in de praktijk en aanpast waar nodig. Dit geeft bedrijven de gelegenheid om sneller resultaten te zien die ook nog eens beter aansluit op de praktijk.
 2. Continu verbeteren
  Waar bij traditioneel projectmanagement de verschillende functies op diverse momenten van het project instromen en actief deelnemen, zitten bij scrum gedurende het gehele project verschillende functies en expertises in het team. Waaronder de klant of opdrachtgever. Door met regelmaat kleine stukjes van het project op te leveren, in het bijzijn van de klant of opdrachtgever, kun je naadloos aansluiten op wat hij/zij wenst. Bovendien ziet hij/zij ook wat er in de praktijk gebeurt en wat dus mogelijk minder werkt; ‘leuk in theorie, maar minder in de praktijk’. Hierdoor kan het project continu worden verbeterd én worden verwachtingen gemanaged.
 3. Verminderen van risico’s
  Aan risicomanagement hoef je bij agile niet te doen. Want agile zelf is risicomanagement. Door snel te leveren en het continu verkrijgen van feedback voor aanpassingen en verbeteringen, verklein je het risico dat er uiteindelijk verkeerde producten of diensten worden opgeleverd.
 4. Betere kwaliteit
  Door het gemengde team, het snel opleveren van kleine stukjes en het testen in de praktijk is de uitkomt bij agile en scrum kwalitatief beter dan bij traditioneel projectmanagement. Daar werk je volgens een vast stramien, waar je bij agile en scrum heel wendbaar bent.
 5. Efficiënt werken
  Dankzij agile en scrum worden verspillingen geëlimineerd. Doordat je het totale project opknipt in kleine taken, die je afzonderlijk kunt afronden, en alleen werkt aan hetgeen wat het team op dat moment als prioriteit bestempeld, heb je altijd de belangrijkste taken af en getest. Stel, je komt aan het eind alsnog in tijdnood en nog alle taken zijn afgerond, dan kun je je afvragen of dat erg is. Deze taken heb je gezamenlijk steeds geclassificeerd als minst belangrijk.
 6. Meer werkplezier 
  Onderzoek van Nyenrode wijst uit dat agile werken meer werkplezier geeft. Het is leerzaam en fijn om verantwoordelijk te krijgen.

Lees ook het blog: Maak van projecten een succes dankzij Scrum


Word ook Agile Assistant…Cursus Agile Assistant

En dus ook future proof. Met de cursus Agile Assistant verdiep je je in deze projectaanpak en weet je hoe je het implementeert in je organisatie. Samen met collega’s win je tijd, werken jullie blijvend aan verbetering en reageren jullie voortaan positief op verandering. 

Lees meer over deze cursus

Ps. Op zoek naar een brede projectmanagement opleiding? Bekijk dan de opleiding Praktisch projectmanagement voor de assistent op HBO-niveau.

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Projectmanagement assistent of PMO'er: functieverschillen

Projectmanagement assistent of PMO’er, wat is het verschil?

Steeds meer organisaties zijn projectgericht georganiseerd: projectmanagement is in toenemende mate een onderscheidende competentie. Projectmanagement …

6 Reacties

 1. Wij werken op kantoor Amsterdam voor juridische en secretariele services sinds afgelopen zomer helemaal scrum en agile en zijn bijzonder tevreden.

 2. ArkelStad notarissen heeft haar nieuwe organisatie ook meteen agile ingericht. De eerste signalen lijken positief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *