Hét blog voor de ervaren assistant

6 redenen om te starten met agile en scrum

Business AssistantEr zijn veel verschillende werkwijzen en manieren om effectief en efficiënt samen te werken. Agile werken is er daar een van; een moderne werkwijze waar steeds meer organisaties voor kiezen. Maar waarom kiezen organisaties eigenlijk voor agile en scrum? En is het dan slim om je als assistent te verdiepen in deze moderne projectaanpak? Het antwoord verklappen we direct: JA! Lees hier waarom.

Wat is agile werken en wat is scrum?

Agile werken is een werkwijze – kort en cyclisch – om razendsnel in te spelen op onvoorspelbare veranderingen. Je bent daarbij continu bezig met het verbeteren van je werk. Scrum is een werkwijze die past binnen het agile gedachtengoed. In zowel agile als scrum ligt de focus op klantwaarde. Je past agile en scrum toe bij projecten.

Wat is het verschil tussen agile en scrum?

Om het heel plat te slaan: je kunt agile zien als een type product, neem: chocolade, en scrum als een merk, neem: tony chocolonely.

6 redenen waarom organisaties met agile en scrum (gaan) werken

 1. Sneller en beter resultaat
  Waar de meeste projecten pas worden opgeleverd na alle fases te zijn doorlopen, wat soms maanden of zelfs jaren kan duren, lever je bij scrum en agile steeds kleine stukjes op, die je direct test in de praktijk en aanpast waar nodig. Dit geeft bedrijven de gelegenheid om sneller resultaten te zien die ook nog eens beter aansluit op de praktijk.
 1. Continu verbeteren
  Waar bij traditioneel projectmanagement de verschillende functies op diverse momenten van het project instromen en actief deelnemen, zitten bij scrum gedurende het gehele project verschillende functies en expertises in het team. Waaronder de klant of opdrachtgever. Door met regelmaat kleine stukjes van het project op te leveren, in het bijzijn van de klant of opdrachtgever, kun je naadloos aansluiten op wat hij/zij wenst. Bovendien ziet hij/zij ook wat er in de praktijk gebeurt en wat dus mogelijk minder werkt; ‘leuk in theorie, maar minder in de praktijk’. Hierdoor kan het project continu worden verbeterd én worden verwachtingen gemanaged.
 1. Verminderen van risico’s
  Aan risicomanagement hoef je bij agile niet te doen. Want agile zelf is risicomanagement. Door snel te leveren en het continu verkrijgen van feedback voor aanpassingen en verbeteringen, verklein je het risico dat er uiteindelijk verkeerde producten of diensten worden opgeleverd.
 2. Betere kwaliteit
  Door het gemengde team, het snel opleveren van kleine stukjes en het testen in de praktijk is de uitkomt bij agile en scrum kwalitatief beter dan bij traditioneel projectmanagement. Daar werk je volgens een vast stramien, waar je bij agile en scrum heel wendbaar bent.
 1. Efficiënt werken
  Dankzij agile en scrum worden verspillingen geëlimineerd. Doordat je het totale project opknipt in kleine taken, die je afzonderlijk kunt afronden, en alleen werkt aan hetgeen wat het team op dat moment als prioriteit bestempeld, heb je altijd de belangrijkste taken af en getest. Stel, je komt aan het eind alsnog in tijdnood en nog alle taken zijn afgerond, dan kun je je afvragen of dat erg is. Deze taken heb je gezamenlijk steeds geclassificeerd als minst belangrijk.

 2. Meer werkplezier 
  Onderzoek van Nyenrode wijst uit dat agile werken meer werkplezier geeft. Het is leerzaam en fijn om verantwoordelijk te krijgen.

Jouw rol als assistent in een agile organisatie

Nu kunnen er drie dingen aan de hand zijn:

 • je vindt agile werken en de scrum projectaanpak super interessant;
 • jouw organisatie werkt al agile of gaat dat binnenkort doen;
 • je ambieert een rol bij een organisatie die volgens het agile principe werken.

Knik je overtuigend ja bij een van bovenstaande statements, dan is het slim om je als managementassistent te verdiepen in deze projectaanpak. Zorg dat je begrijpt waar het over gaat, welke scrumrollen er zijn en welke eventueel bij je past en hoe je het implementeert bij een organisatie. De 2-daagse cursus: Agile en Scrum voor de management assistent is dan de juiste zet voor jou!

Lees meer over deze cursus

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 25 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als privé. In ons uitgebreide aanbod vind je altijd iets dat bij je past!

Bekijk ook

Tips voor coronaproof event management

Inspiratie voor een coronaproof evenement: 3 tips

De eerste coronaproof evenementen zijn al georganiseerd, en met succes. Daar is lef voor nodig, …

3 Reacties

 1. Wij werken op kantoor Amsterdam voor juridische en secretariele services sinds afgelopen zomer helemaal scrum en agile en zijn bijzonder tevreden.

 2. ArkelStad notarissen heeft haar nieuwe organisatie ook meteen agile ingericht. De eerste signalen lijken positief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *