Hét blog voor de ervaren assistant

Samenwerken als bestuurssecretaresse: drie ontwikkelingen

Je neemt als bestuurssecretaresse al snel een zware last op je schouders. Je hebt in de publieke sector immers te maken met allerlei verhoudingen en belangen: jij staat centraal en manoeuvreert jezelf tussen deze belangen. Managementconsultant Guus Koemans deelt drie trends omtrent samenwerken die jou helpen om je positie te versterken.

Samenwerken als bestuurssecretaresse

Drie samenwerkingstrends voor de bestuurssecretaresse

Guus is docent van de opleiding Bestuurskunde en de opleiding Corporate Governance voor de assistant. Hij ziet en spreekt daardoor veel secretaresses. Hij herkent drie ontwikkelingen waar de bestuurssecretaresse tegenaan loopt:

  • Diverse belangen, zowel binnen de eigen organisatie als daarbuiten. Alle partijen hebben een te rechtvaardigen eigen belang. De overheid speelt regelmatig een prominente rol bij deze belangen. De bestuurssecretaresse moet iedereen daarom goed uitvragen en dit vervolgens vertalen binnen de eigen organisatie. Dit brengt druk met zich mee, omdat de partijen vaak een negatieve ervaring hebben gehad met de overheid. Hiermee omgaan, brengt het werk van de bestuurssecretaresse op een hoger niveau.
  • Scheve verhoudingen tussen ambtenaren en politici. Je weet elkaar tijdens het alledaagse werk wel te vinden. De relaties zijn uitgekristalliseerd. Maar wat doe je als het spannend wordt? Als politici zich niet aan afspraken houden of als collega-ambtenaren jou passeren? De bestuurssecretaresse gaat deze situatie met hart en ziel aan, ook al is het professioneel gezien een zware last die eenzaamheid met zich mee kan brengen. Je ervaart namelijk al snel dat je te weinig gezien wordt.
  • Corporate Governance Code, deze is weer geactualiseerd en de laatste jaren steeds meer onder de aandacht. Hierin staat omschreven wat de structuur in de organisatie is en wie welke rol en verantwoordelijkheden heeft. Hierbij is nu meer aandacht voor waardecreatie op de lange termijn en duurzaamheid: een positieve ontwikkeling.
Lees meer over de opleiding Bestuurskunde

Hoe ga je met deze trends om in het werkveld?

  • Allerlei verschillende belangen komen praktisch terug bij allerlei afspraken, maar ook in het contact met andere partijen. Het helpt als je de andere partij al wat beter kent.
  • De verhouding tussen ambtenaren en politici heeft te maken met inhoud en draagvlak. Politici laten zich te vaak richten door draagvlak, terwijl ambtenaren zich vastbijten in de inhoud. Als je de achterliggende motivatie snapt, kun je ook beter ondersteunen.
  • De Corporate Governance Code gaat steeds explicieter over de risico’s van het eigen bedrijfsmodel ten opzichte van duurzaamheid. Dit staat vooral centraal bij beursgenoteerde bedrijven. De werking ervan is echter veel breder in vrijwel alle andere sectoren, dus ook de publieke sector. Met kennis over corporate governance houd jij de besturen bij de les.
Lees meer over de opleiding Corporate Governance voor de assistant

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *