Hét blog voor de ervaren assistant

Samenwerken als bestuurssecretaresse: drie ontwikkelingen

Je neemt als bestuurssecretaresse al snel een zware last op je schouders. Je hebt in de publieke sector te maken met allerlei verhoudingen en belangen: jij staat centraal en moet jezelf manoeuvreren tussen deze belangen. Managementconsultant Guus Koemans deelt drie trends omtrent samenwerken die jou helpen om jouw positie te versterken.

Samenwerken als bestuurssecretaresseDrie trends voor de bestuurssecretaresse

Guus is ook docent van de opleiding Bestuurskunde voor de secretaresse en de opleiding Bestuurssecretaresse bij gemeenten en provincies. Hij ziet en spreekt daardoor veel secretaresses. Hij herkent drie ontwikkelingen waar de bestuurssecretaresse tegenaan loopt:

  • Uitdagingen omtrent samenwerken, zowel binnen de eigen organisatie als daarbuiten. Alle partijen hebben een te rechtvaardigen eigen belang. De overheid speelt regelmatig een prominente rol bij deze belangen. De bestuurssecretaresse moet iedereen daarom goed uitvragen en dit vervolgens vertalen binnen de eigen organisatie. Dit brengt druk met zich mee, omdat de partijen vaak een negatieve ervaring hebben gehad met de overheid. Hiermee omgaan brengt het werk van de bestuurssecretaresse op een hoger niveau.
  • Verhoudingen tussen ambtenaren en politici. Je weet elkaar tijdens het alledaagse werk wel te vinden. De relaties zijn uitgekristalliseerd. Maar wat doe je als het spannend wordt? Als politici zich niet aan afspraken houden of als collega-ambtenaren ‘over jou heen gaan’? De bestuurssecretaresse gaat deze situatie met hart en ziel aan, ook al is het professioneel gezien een zware last die eenzaamheid met zich mee kan brengen. Je ervaart namelijk al snel dat je te weinig gezien wordt.
  • Corporate Governance Code, deze is weer geactualiseerd. Hierin staat omschreven wat de structuur in de organisatie is en wie welke rol en verantwoordelijkheden heeft. Hierbij is nu meer aandacht voor waardecreatie op de lange termijn en duurzaamheid: een positieve ontwikkeling.

Hoe ga je met deze trends om in het werkveld?

  • Uitdagingen omtrent samenwerken komen praktisch terug bij allerlei afspraken, maar ook in het contact met andere partijen. Het helpt als je de andere partij al wat beter kent.
  • De verhouding tussen ambtenaren en politici heeft te maken met inhoud en draagvlak. Politici laten zich te vaak richten door draagvlak, terwijl ambtenaren zich vastbijten in de inhoud.
  • De Corporate Governance Code gaat steeds explicieter over de risico’s van het eigen bedrijfsmodel ten opzichte van duurzaamheid. Dit staat namelijk centraal bij beursgenoteerde bedrijven. De werking ervan is echter veel breder in vrijwel alle andere sectoren.

Voer jouw werk in de publieke sector optimaal uit

Wil jij meer weten over bestuurskunde of corporate governance in de publieke sector? Meld je dan aan voor een van de opleidingen van Secretary Management Institute. Deze opleidingen zijn ook Incompany mogelijk om iedereen tegelijk op hetzelfde kennisniveau te krijgen.

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Jezelf profileren als managementassistent

De kracht van zichtbaarheid: jezelf profileren als assistent

Als managementassistent weet je dat een goede dosis Nederlandse nuchterheid ons niet vreemd is. Je …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *