Waarom MOET je dit onder de knie hebben?
In principe MOET je natuurlijk helemaal niets. Maar slim is het wel om slimmer te gaan werken. We leven namelijk in een wereld waarin we overspoeld en overprikkeld worden door informatie, terwijl ons brein daar helemaal niet voor is gemaakt. Tegelijkertijd wordt het toch van ons verlangt. Je organisatie verlangt van jou dat je je vaardigheden blijft versterken. Continu. Want alleen zo blijf je relevant. Dat verbeteren en versterken moet vervolgens steeds sneller en het resultaat moet beter. Ons brein kan daar wel wat hulp bij gebruiken.
Waar komt deze overprikkelde wereld vandaan?
We leven in the age of information overload, zoals dat zo mooi heet. Deze wereld kan je het gevoel geven dat je leeft in een permanente staat van instabiliteit. Werk en privé vloeien in elkaar over en we moeten alsmaar nieuwe informatie tot ons nemen, laat staan de nieuwe vaardigheden die we ons eigen moeten maken. Dat is behoorlijk intens voor onze hersenen, en ook niet gek dat ze het soms niet aankunnen. Daarbij is onze communicatie ook verder aan het veranderen. Belangrijke en onbelangrijke zaken wisselen elkaar in razendsnel tempo af en zijn in eerste instantie soms zelf helemaal niet van elkaar te onderscheiden. En dat wordt alleen maar meer. Kijk maar eens naar onderstaande afbeeldingen en de verschillen tussen 2018 en 2019 en wat er in één minuut gebeurt op het internet.
Hoe gaan we ermee om?
Nou, niet altijd even goed. En zoals al werd gezegd, ons brein is hier eigenlijk helemaal niet voor gemaakt. Je brein heeft hulp nodig om deze hoeveelheid informatie, de complexiteit van je baan en de onzekerheden die daarbij komen kijken, te verwerken. Maar hoe pak je dat aan?
Stap 1: stel één doel
Wil je iets veranderen in je gedrag, een vaardigheid verbeteren of iets nieuws leren, dan moet je een concreet doel stellen. Een stip op de horizon zetten. Kortom, je beantwoordt de vragen: wat wil je bereiken en waarom?
Stap 2: begrijp je brein
Om een gedragsverandering, want dat is wat het is, te verwezenlijken, moet je eerst weten hoe je brein werkt in relatie tot gedragsverandering. Welke zaken zijn voor je brein belangrijk? Hoe kun je je brein stimuleren op de juiste manier?
Leestip: Boek: Gebruik je hersens! van Jan-Willem van den Brandhof.
Stap 3: creëer bewustwording
Je hebt een doel gesteld en hebt meer inzicht in je brein. Dat is super. Nu is het van belang dat je je huidige gewoontes, gerelateerd aan dat doel, gaat signaleren. Welke – bewuste en onbewuste – gedragingen houd jij erop na? Maar ook, hoeveel slaap je per nacht, en hoeveel minuten beweeg je per dag? Dan zijn stuk voor stuk belangrijke aspecten die van invloed op het aanleren van nieuwe gedrag.
Tip: houd lijstjes bij!
Stap 3: houd focus
Wanneer je aan de slag gaat met je doel dan is het belangrijk dat je daarop blijft focussen. Daarnaast, in je huidige baan, is het van belang dat je je kunt blijven focussen op datgene wat prioriteit heeft. Welke afleiders kun je signaleren voor jezelf en hoe zorg je dat je je concentratieniveau verhoogt.
Stap 4: geef het tijd
Het is belangrijk te beseffen dat je niet ‘effe’ verandert of iets nieuws aanleert. Dat kost tijd. Gun jezelf dus ook die tijd en laat jezelf niet onder druk zetten.
Stap 5: reflecteer
Je weet pas echt of je je doel hebt behaald, wanneer je gaat reflecteren. Hoe is het gegaan? Wat viel je op? Welke patronen heb je ontdekt, en nog belangrijker, doorbroken?
Je signaleert en doorbreekt gewoontes
Kun je beter omgaan met de complexe werkwereld, de informatie-overload en de onzekerheden, dan heb je je werk slimmer ingericht. Als je slim bent, zorg je dat je dit onder de knie krijgt, indien dit nog niet het geval is. Zo zorg je namelijk dat je future-proof wordt en niet overweldigd wordt door alle prikkels. Heb je daar hulp bij nodig? Volg dan de 5-daagse opleiding Sneller leren & slimmer werken. Bekijk het programma
Lees meer over de opleiding Sneller leren & slimmer werken