Hét blog voor de ervaren assistant

Persoonlijk leiderschap: ontdek, groei en leid

De regie over je leven nemen begint met het ontdekken van je talenten en het maken van bewuste keuzes. Edith Bosch, voormalig Olympisch atleet, ondernemer en coach, weet als geen ander hoe je richting geeft aan je carrière en leven.

De kracht van zelfacceptatie

We blijven ons hele leven in bepaalde mate afhankelijk van anderen: eerst van een ouder,  daarna van de juf of meester . Naarmate we ouder worden, blijven we onbewust afhankelijk van de mensen om ons heen. Je geeft anderen namelijk de ruimte om jouw gevoel te beïnvloeden. Mensen streven ernaar om alles perfect te doen in de hoop dat dit hen een gevoel van voldoening zal geven. Deze zoektocht naar externe erkenning leidt tot een voortdurende cyclus van hard werken en streven naar perfectie. Maar, ware voldoening komt niet van buitenaf, maar van binnenuit. Het begint met zelfacceptatie en actie ondernemen vanuit een plek van innerlijke rust en tevredenheid.

Zelfkennis als basis voor leiderschap

Je ziet jezelf in de spiegel zoals je werkelijk bent, zo kun je ook jouw kwaliteiten, talenten en waarden erkennen. Deze zelfreflectie helpt je groeien, leren en een plek van authentieke zelfacceptatie bereiken. Je bent dan toch nog niet klaar. Onafhankelijke mensen kunnen wellicht productief zijn als individu, maar dat maakt hen nog geen goede leiders of teamleden. Persoonlijk leiderschap komt voort uit het vermogen om samen te werken en te vertrouwen op anderen om gezamenlijke doelen te bereiken.

Samenwerken voor gezamenlijk succes

Persoonlijk leiderschap draait dus om het creëren van samenwerkingsverbanden en streven naar situaties die voordelig zijn voor alle teamleden. Samenwerking en het benutten van elkaars sterke punten leiden hierbij tot grotere successen dan wat een individu alleen kan bereiken. Hiervoor let je op de volgende punten:

  1. Neem regie: begin met wat je kunt veranderen. Richt je op de dingen waar je invloed op hebt en gebruik je energie daar effectief, in plaats van je te richten op zaken buiten je controle.
  2. Visualiseer je toekomst: een ambitieus doel drijft ons. Bepaal waar je naartoe wilt, zowel professioneel als privé, en stel een duidelijke visie op om je zelfontwikkeling te sturen.
  3. Orden je taken: onze energie is kostbaar, dus gebruik deze verstandig. Focus in eerste instantie op belangrijke taken van aanzienlijke omvang, in plaats van te verdwalen in kleine, niet-dringende activiteiten, om je productiviteit te optimaliseren.
  4. Werk samen voor succes: door oprecht te luisteren naar de belangen van anderen, kunnen we samen de beste oplossingen vinden, wat leidt tot waardevolle samenwerkingen.
  5. Zorg goed voor jezelf: een compleet persoonlijk leiderschap begint bij zelfzorg. Neem regelmatig de tijd om te rusten en te reflecteren, zodat je de vier dimensies (fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel) in evenwicht kunt houden.

Laat je inspireren door Edith Bosch tijdens De Assistant Van morgen!

Wil je jouw persoonlijk leiderschap verder ontwikkelen en meer uit jezelf halen? Ontdek meer tijdens het conges De Assistant Van Morgen. Neem een kijkje op de site voor de verdere informatie!


Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Nationaal Secretaresse Congres 2019

De 4 leerpunten van het Nationaal Secretaresse Congres 2019

De 24e editie van het Nationaal Secretaresse Congres ging over werkgeluk: wat bepaalt dit en is …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *