Hét blog voor de ervaren assistant

Notuleren is een vak apart

Niet voor niets is er veel vraag naar een goede inhoudelijke notuleer training. Voor een buitenstaander lijkt het een makkelijke klus…lekker achter de laptop of de iPad.

Schijn bedriegt, het is niet zo makkelijk als het lijkt. Ben jij tevreden over notulen die je maakt? En hebben de verslagen het juiste niveau? Ben je veel tijd kwijt met het uitwerken van je aantekeningen?

Jouw manager is de expert
In veel gevallen is jouw manager beter inhoudelijk op de hoogte van zaken die tijdens een vergadering aan de orde komen dan jij bent. Dat is ook logisch, ieder zijn vak.

Jij bent degene die er een goedlopend en correct verslag van mag maken, op het juiste niveau. En daar komt het nodige bij kijken. Er wordt dan ook nogal wat van jou gevraagd:

Jij:

 • beschikt vaak niet over de specialistische kennis waar de vergadering over gaat maar moet deze wel in een verslag verwerken
 • moet voldoende inzicht hebben in vergaderstructuren en vergaderdoelen.
 • bent degene die de kern moet halen uit ingewikkelde discussies waarbij iedereen door elkaar praat
 • bent in veel gevallen de steunpilaar voor de voorzitter en je zorgt ervoor dat de vergadering zo gestructureerd mogelijk verloopt
 • bent degene die de juiste informatie moet filteren om in het verslag op te nemen
 • moet ervoor zorgen dat het verslag een kwalitatief hoogwaardig niveau heeft

Vind het notuleren van de vergaderingen op strategisch, ondanks jouw ervaring, een lastige klus? Dan is er voor jou de training Notuleren & verslaglegging op strategisch niveau”.

Daarbij krijg jij tips :

 • hoe je je het beste voorbereidt op een strategische vergadering
 • welke vergaderstructuur gebruikt wordt
 • welke diverse vergaderdoelen gehanteerd worden
 • hoe je de belangrijkste punten uit een complexe discussie herkent
 • hoe je zorgt voor een optimale samenwerking met de voorzitter
 • wat jouw rol is tijdens vergaderingen van de top van een organisatie

Na deze training ben jij beter in staat om van gecompliceerde vergaderingen een kwalitatief perfect verslag te maken. De verslagen zijn zakelijk en passen bij het niveau van de organisatie. En het kost jou minder correctie tijd.

De training “Notuleren & verslaglegging op strategisch niveau” wordt verzorgd door Mary-José ter Heegde. Mary-José is opgeleid tot directiesecretaresse en inmiddels heeft zij haar eigen bureau CONFIANZ waar notuleren haar expertise is. Zij wordt regelmatig gevraagd om vergaderingen bij bedrijven te notuleren, vaak op het hoogste niveau. Daarnaast verzorgt zij trainingen notuleren op alle niveaus. De trainingen zijn praktijkgericht en de deelnemers krijgen zoveel mogelijk tips en trucs die Mary-José zelf in haar praktijk toepast.

Over eduard van brakel

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *