Hét blog voor de ervaren assistant

Jouw woorden bepalen jouw gevoel

Zou het niet geweldig zijn als er een manier is om positiever te communiceren? Of dat je jezelf een beter gevoel geeft door andere woorden te gebruiken? Of dat je door een verandering van de woorden die je gebruikt, je een beter gevoel aan dat slechte gesprek overhoudt?

We zijn onszelf er vaak niet bewust van, maar de woorden die wij dagelijks gebruiken, hebben invloed op onze mentale stemming. En hebben invloed op hoe we gebeurtenissen ervaren. Als we ons bewust worden van ons woordgebruik, kunnen we onszelf bewust in een andere stemming brengen. En kunnen we ervaren dat er een keuze is, en dat stemmingen ons niet altijd zomaar overkomen.

Laatst had een oud-collega van mij een sollicitatiegesprek. Ik was natuurlijk benieuwd hoe dat was afgelopen en stuurde hem een mailtje: “Hey, hoe ging je gesprek?”. Er kwam een reactie terug: hij wilde de baan eigenlijk niet en hij was gelukkig ook afgewezen door de andere partij. De redenen die ze aangaven waren voor mijn oud-collega wel reden om bedrukt te zijn: “Ik kwam arrogant over, ze vonden me te kritisch en te ambitieus.” En vooral die eerste twee redenen trok hij zichzelf aan.

Daarop heb ik hem een mailtje teruggestuurd: dat hij zich daar niets van moest aantrekken, omdat het in mijn ogen betekende dat ze niet konden omgaan met zelfbewuste mensen die op zoek zijn naar verbetering en die hart voor de zaak hebben. De mail die ik daarop terugkreeg sprak boekdelen: “Thanx, zo had ik het nog niet bekeken. Dat verhaal van jou snijdt echt hout!” En dat alleen omdat ik de woorden op een andere manier uitlegde, dan hij ze ervaren had.

Hetzelfde geldt in woordgebruik naar jezelf, of over jezelf. Hoeveel mensen zeggen niet als antwoord op de vraag “Hoe gaat het”: “Hmmm, wel aardig”. “Wel aardig”, dat klinkt niet als geweldig, of fantastisch. En als je “wel aardig” zegt, straal je ook uit dat het wel aardig gaat. Je moet namelijk moeite doen om je hele lichaamshouding aan te passen op “wel aardig”. Je straalt dan niet uit dat het “geweldig” met je gaat. Terwijl als je overtuigend zegt dat het “geweldig gaat”, je dat wel uitstraalt, waardoor mensen direct een heel ander beeld hebben. En je bij jezelf ook een positieve vibe creëert. En wie zou er kiezen voor een slecht gevoel, terwijl er tools zijn om bij jezelf een goede stemming te creëren?

Kies je woorden dus bewust. Want alle gebeurtenissen zijn zo erg, of zo leuk als je zelf maakt. Een bewust positievere woordkeus, leidt tot een positieve state of mind. When you are in a great state, you make great decisions!

Wil jij in dag voor een jaar inspiratie opdoen? Kom dan naar de Secretary Powerclass.

Over eduard van brakel

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Het verschil tussen uitzenden en detacheren – en waarom Sandra van der Pluym voor dat laatste kiest

Wat is het verschil tussen uitzenden en detacheren? Zijn dat niet twee termen voor hetzelfde …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *