Hét blog voor de ervaren assistant

Decemberstress… Tips om het te voorkomen!

DecemberstressHet begint al in augustus. Het moment dat het Sinterklaas snoepgoed de winkels bereikt en alle speelgoedboeken in de brievenbussen vallen. We gaan ons eerst druk maken om de surprises voor school zo mooi mogelijk te maken voor onze kinderen. Dan om voor het – meestal – niet toereikende budget toch het meest speciale cadeau te scoren.

Als we vervolgens denken dat we even rust hebben, dan hebben we het mis. De kerstkaarten ‘moeten’ op de bus, het huis ‘moet’ piekfijn zijn, het kerstmenu ‘moet’ worden samengesteld en tussendoor ‘moeten’ we ook nog gewoon werken. Hieronder geef ik je wat tips die gemakkelijker zijn dan je misschien denkt…

Tips om de decemberstress te verlichten

Van veel tips heb je waarschijnlijk al gehoord. Maar heb je ze ook al uitgevoerd?

 1. Koop in januari in de uitverkoop je kerstkaarten (en kerstballen, enzovoorts) voor de volgende Kerst.
 2. Zet al je adressen in een Excel bestand en als het moment daar is, kun je al je adressen in een keer op etiketten plakken (ook altijd handig voor uitnodigingen voor feestjes of iets anders).
 3. Maak in plaats van een x-gangen diner een gevarieerd kerstbuffet, afgestemd op eventuele dieetwensen.
 4. Delegeer: laat alle gasten juist wat hapjes meenemen en zorg zelf alleen voor het toetje, de drank en een mooi aangeklede tafel.
 5. Wil je wel cadeautjes geven, maar heb je nog steeds geen idee terwijl je al in de winkel staat? Maak gedurende het jaar een lijstje (in je mobiele telefoon, die heb je altijd bij je) en vul deze meteen aan zodra er een goed idee te binnen schiet.
 6. Plan je vakantiedagen rond kerst ruim van tevoren.
 7. Plan je boodschappen (en bestel online?).
 8. Stel vooraf je prioriteiten en houd je daar ook aan. Ga niet op het laatste moment nog allerlei extra boodschappen doen en cadeaus kopen.
 9. Laat het af en toe gewoon los. Heb je niet gewoon last van de verwachtingen van anderen (die er wellicht niet eens zijn, maar wel in jouw perfectionistische hoofd)? Wat is de definitie van ‘gezellig’ voor jou? Meerdere dagen in de keuken vertoeven met diverse kookboeken of een rondje door het bos en daarna met chocolademelk op de bank?
 10. Zet een dikke streep door ‘moeten’. Dure cadeaus, zes-gangen diners, een compleet nieuw outfit (terwijl je die van vorig jaar nog zo leuk vindt)… van wie ‘moet’ dit allemaal? Doe het alleen als je er jezelf blij van wordt: geniet!

Het mooiste is dat we de meest niet voor de hand liggende tips vaak van onze collega’s bij de koffieautomaat krijgen. Even tijd voor jezelf op de plek waar de meest creatieve ideeën worden gedeeld. Enkele voorbeelden:

Decemberstress in alle vormen en tips om het te voorkomen!Volhouden

Wil je tijdens deze dagen toch je huis opruimen? Dit betekent vaak ook een opgeruimd hoofd (dit gaat echter niet altijd op voor de creatieve mens onder ons). Het is niet het opruimen wat ons tegenstaat, het is de kunst om alles opgeruimd te houden. We komen vaak weer terecht in de oude sleur. Probeer deze te doorbreken! Doorbreken, gedrag veranderen en vooral volhouden.

Voor ieder wat wils?

Het kerstmenu. We zijn al maanden bezig om één keer per jaar mega uit te pakken, want alle tafelgenoten moeten wel mee kunnen eten. Tegenwoordig heb je koolhydraat-haters, lactose-en gluten intoleranten en vegetariërs. Het wordt dus steeds lastiger, want we willen met iedereen rekening houden. Het geheim zit hem in een gevarieerd menu dat voor ieder wat wils biedt. Het kost wat gepuzzel, maar uiteindelijk word je geprezen. Wil je geen gepuzzel? Je kunt ook altijd nog een compleet menu laten bezorgen!

Gekkenhuis op kantoor

Het afronden van jaarprojecten, financiële jaarafsluitingen, collega’s die vanaf de 2de week van december met verlof zijn om hun vakantiedagen op te maken. In oktober en november wordt het meestal een gekkenhuis op kantoor door afspraken met leveranciers, projectgroepen, inkoopafdelingen, en ga zo maar door. De kunst is om iedereen tevreden te stellen en zelf niet het slachtoffer te worden. Zorg dus als projectleider dat je alle overleggen ruim van te voren inplant. Zo loop je jezelf niet voorbij!

Kerstboodschappendrukte

Het meest gehekelde punt is dat je in de kerstboodschappendrukte meerdere supermarkten af moet omdat je mis hebt gegrepen. Begin het met maken van een uitgebreide boodschappenlijst. Kijk welke producten je al in huis kunt halen of kunt bestellen bij de slager, bakker of groenteboer om niet mis te grijpen.

Event management voor de assistantWat je ook doet, Kerst is een tijd van rust, bezinning, gezelligheid of welke andere positieve associatie dan ook. Niet van wekenlange stress, omdat we ons zo perfect mogelijk voor de buitenwereld willen presenteren. Doen we dat al niet genoeg gedurende het jaar? Lopen we misschien veel liever op onze sneakers, met een mooi overhemd of jurk? Wie zal het zeggen?

En dan komen we weer terug bij het begin: houd vol. We nemen ons elk jaar voor om het volgend jaar anders te gaan doen en voor we het weten is het weer december en slaat de stress weer toe…

Dit blog is o.a. geschreven door Stefanie Provoost, assistant

Meer handige tips ontvangen als secretaresse?

 • Ben jij nieuwsgierig naar de ontwikkelingen in je functie?
 • Wil jij praktische tips ontvangen?
 • Heb je interesse om leuke en vooral leerzame blogs te ontvangen?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief, die is écht heel leuk

 

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *