Soms krijg je slecht nieuws. Je raakt bijvoorbeeld je baan kwijt. Iets dat veel secretaresses de afgelopen jaren is overkomen. En zulke boodschappen zijn niet fijn om te horen, een bepaalde vertrouwdheid valt weg, en maakt plaats voor onzekerheid. Juist dan is het zaak om jezelf zo snel mogelijk weer op de been te krijgen, en je te richten op de toekomst. Hier wat tips hoe je dat kunt doen.
1 Verdriet is niet erg
Als je verdrietig bent na ontslag, is dat niet erg. Het is zelf logisch. Ga je alleen niet te lang afvragen waarom jij nu juist eruit moest. Het is zoals het is, en teveel energie stoppen in wat is geweest brengt je ten eerste in de slachtofferrol, en ten tweede kun je die energie niet gebruiken in je jacht op een nieuwe baan. Je verandert met terugkijken in wrok de situatie niet. Kijk dan ook terug in dankbaarheid over alles wat je hebt gedaan en geleerd bij je vorige werkgever.
2 Je bent niet de enige
Al heb je waarschijnlijk het gevoel dat je de enige bent die in zo”n rotsituatie zit, je bent niet de enige. Er zijn heel veel mensen die in dezelfde situatie zitten of hebben gezeten. En die kunnen allemaal nog steeds lachen en eten. Het is niet het einde van de wereld. Kijk bewust naar alle dingen die je nog wel hebt, en waar je blij kunt zijn. En wees daar ook oprecht blij voor. Je hebt nu misschien weer even meer tijd voor vrienden en familie, of tijd om eindelijk weer eens wat te sporten, of om eindelijk die cursus te doen, of om dat boek uit te lezen. Doe de dingen die je leuk vindt, want je hebt je positieve mindset en gezondheid nodig in een zoektocht naar een baan of bij het starten van je eigen bedrijf.
3 Ontslag biedt kansen
Ondanks dat het ontslag vervelend is, biedt het ook veel kansen. Je hebt waarschijnlijk even de tijd – zonder direct in financiële problemen te komen – om op zoek te gaan naar een baan die je wel wilt. Of om de mogelijkheden te onderzoeken om voor jezelf te beginnen. Of om de overstap te maken naar een heel andere functie.
4 Bepaal wat je wel wilt
Je eerdere baan heeft je veel geleerd en gebracht. De zaken die je niet leuk vond in je werk, kun je gebruiken en omzetten in zaken die je wel leuk vindt. Als je bijvoorbeeld baalde van het feit dat je zoveel moest reizen, betekent dit dat je nieuwe baan minder reistijd moet hebben. Als je het niet leuk vond om telkens op hetzelfde kantoor te werken, kun je dat omzetten naar de wens om een nieuwe werkgever te vinden die het Nieuwe Werken heeft omarmt. Ook de zaken die je leuk vond kun je gebruiken om te bepalen wat je wel wilt. Als je het leuk vond om bij een kleine organisatie te werken, dan ga je op zoek naar een baan bij een kleine organisatie. Als je het leuk vond om events te organiseren, ga je op zoek naar een baan waarbij ze juist dat vragen.
5 Bepaal waar je goed in bent
Je hebt onwijs veel dingen waar je goed in bent. Maak voor jezelf een lijst met vaardigheden waar je goed in bent, en schrijf op hoe je die vaardigheden wilt gebruiken bij een nieuwe baan. Bijvoorbeeld: je bent geordend en gedisciplineerd, daarmee kan je de administratie goed ordenen, of kun je veel verschillende projecten tegelijk oppakken. Of je kunt goed schriftelijk communiceren, daarmee kan je bij je nieuwe job ook extra communicatietaken oppakken. Of je bent stressbestendig, daardoor kun je in tijden van crisis het overzicht houden en projecten toch tot een goed einde brengen.
6 Onderneem actie
De beste manier om lang zonder baan te zitten en om verdrietig te blijven is niks doen. Als je niks doet, weet je zeker dat er niks ten goede verandert. Onderneem dus actie naar een nieuwe baan. Maak er een uitje van: ga langs uitzendbureaus, en maak er een sport van om elke dag minstens drie sollicitaties te schrijven, ook als de baan je net leuk lijkt. Als je dan op gesprek mag komen, gebruik je dat gesprek gewoon om te oefenen, want hoe meer sollicitatiegesprekken je voert, hoe beter dat zal gaan. Ga niet zitten kwijnen op de bank en jezelf hulpeloos voelen, maar ga op pad en doe elke dag minstens drie dingen die je baan dichterbij kunnen brengen.
Veel succes!