Hét blog voor de ervaren assistant

Het Nieuwe Werken; what’s new?

Het Nieuwe Werken gaat niet alleen over het kiezen van de meest functionele werkplek. Het gaat ook niet alleen om de invloed van de technologie die zorgt voor verbinding tussen jou, je collega”s en de rest van de wereld. whats newHet Nieuwe Werken gaat over een integrale benadering. Het gaat over de mogelijkheden die de digitale revolutie ons biedt en de impact daarvan op ons allen.

Het Nieuwe Werken vergt grote verandering

Dit is de cultuurverandering die nodig is om Het Nieuwe Werken tot realiteit te maken. Waarbij fysieke aanwezigheid en het aantal werkuren die je maakt niet meer bepalend zijn, maar waarbij vertrouwen centraal staat.

Prikklokken, ook al zijn deze digitaal, horen tot oude controlemechanismen en gaan niet uit van de eigen verantwoordelijkheid voor het leveren van een waardevolle bijdrage aan de organisatie. Dit soort controlemiddelen dragen ertoe bij dat jij als werknemer steeds nadrukkelijker snakt naar middelen om te zorgen voor meer keuzevrijheid; meer flexibiliteit.

Zorg voor resultaatafspraken

Natuurlijk heb je wel kaders nodig. Denk hierbij aan afspraken die je met je manager maakt over de uitkomsten van je werkzaamheden. Wat wordt er van je verwacht, binnen welke tijdspanne, aan welke kwaliteitscriteria moet je output voldoen?

HÓe je voldoet aan die resultaatafspraken, dat is jouw verantwoordelijkheid. Áls je ze maar realiseert. Jíj hebt dus de keuze waar je je werkzaamheden verricht (plaatsonafhankelijk), op welke tijdstippen je werkt (tijdonafhankelijk), zelfs met wie je samenwerkt en welke technologie je inzet.

Kortom… what’s in it for you?

Je hebt inmiddels al een aardig beeld van wat er werkelijk ‘nieuw’ is:

  • Je manager verandert controle in coaching + ondersteuning om het voor jou mogelijk te maken de overeengekomen resultaatafspraken te bereiken;
  • Jíj neemt je verantwoordelijkheid en zorgt ervoor dat je de voortgang van je werkzaamheden regelmatig communiceert;
  • Je onderhoudt contact met je collega”s;
  • Je geeft tijdig aan als iets niet loopt zoals gewenst;
  • Je bent proactief en zorgt er zelf voor dat je op de hoogte blijft van alles wat van belang is voor jou en je werk;
  • Je hele mindset verandert: je gaat immers niet per definitie meer naar je werk, maar aan het werk.

Het Nieuwe Werken toepassen zoals het bedoeld is betekent winst voor alle betrokkenen. De organisatie heeft betrokken medewerkers die verantwoordelijk zijn voor hun werk en zich ook als zodanig voelen. Ze zijn ondernemend, zien kansen en grijpen die ook omdat de organisatie die mogelijkheden biedt. Omdat jou de keuzevrijheid wordt geboden en je het vertrouwen krijgt van je organisatie en je leidinggevende, neemt je zelfvertrouwen en ook je inzet toe. Je denkt in mogelijkheden in plaats van beperkingen, je staat meer open voor samenwerking en feedback. De werknemerstevredenheid groeit meetbaar. En ook dat is waarschijnlijk ‘nieuw’…!

Cursus Het Nieuwe Werken

Wil je hiermee aan de slag, maar heb je nog wat hulp nodig om de volle potentie uit Het Nieuwe Werken te halen? Bekijk dan onze cursus Het Nieuwe Werken, waarmee je in drie stappen optimaal klaargestoomd wordt voor jouw nieuwe rol.


Dit is een bijdrage van Marianne H.M. Smits, innovatiecoach en senior-adviseur. Zij is dagelijks actief in het optimaliseren van werkwijzen in organisaties. Haar passie is innovatie en effectief & digitaal werken. Daarnaast is zij al jarenlang een inspirerende en enthousiaste trainer, workshopleider en auteur.

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Constructief samenwerken met verschillende karakters: 5 tips

Het liefst willen we met iedereen prettig en ontspannen samenwerken. Als je een functie hebt …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *