Hét blog voor de ervaren assistant

Assistent, zet eens die generatiebril op!

Samenwerken secretariaatSamenwerken is: elkaar eerst leren kennen. Je wilt weten hoe iemand werkt, denkt en eigenlijk ook hoe hij/zich voelt. Er zijn niet voor niets veel verschillende persoonlijkheidstesten, modellen en theorieën over karakters. Zo bespraken we eerder het kleurenmodel om te bepalen welke kleur jij bent en de kleur van jouw collega met wie je moet samenwerken.

Het liefst werken we samen met leeftijdsnoten. Dat voelt gewoon vertrouwd aan. Maar voel je wel eens heel oud of misschien wel super jong naast jouw collega? Misschien is deze collega wel jouw baas of directe collega. ‘Want vroeger was alles beter’ en ‘poeh, waarom proberen jullie het niet een keer anders?’ Wat weet jij eigenlijk van de generaties die werken in jouw organisatie?

4 Generaties op de werkvloer

Wie herkent zich zelf niet in de benaming ‘Baby Boomer, Generatie X, Generatie Y (de Millenials) of Generatie Z (Screenagers)? Soms denk je wel eens dat aan de leeftijd ligt dat je hem/haar niet begrijpt of zij jou niet. Of misschien is het wel de opvoeding die zorgt voor verschillen in normen en waarden. Het kan ook zijn dat jullie communicatiestijlen geen match lijken. Trends en ontwikkelingen per generatie typeren hoe zij de wereld om hen heen zien. Inzicht en begrip voor jouw collega die in een andere tijdsperiode is opgegroeid, maakt dat jullie samenwerking productiever én plezierig verloopt.

Hoe ga je bewuster om met de verschillende generaties op de werkvloer? 3 tips!

  1. Focus op kwaliteiten en talenten
    Als je met elkaar in gesprek gaat, bekijk dan samen met elkaar naar welke gezamenlijk doel jullie werken. Benadruk niet alleen de generatieverschillen, want je zult ook merken dat jouw visie kan matchen met die van je collega.
  2. Deel kennis & expertise
    Want de oudere generatie heeft over het algemeen veel meer ervaring dan de jongere generatie. Door de vergrijzing zal kennis de organisatie verlaten. Hoe mooi zou het zijn als de oudere generatie expertise kan overdragen aan de jongere generatie. Maar de frisse jongere generatie is opgegroeid in een digitaal tijdperk en soms zoveel sneller en handiger met tools en programma’s. Zij kunnen andersom dus de oudere generatie hiermee ondersteunen.
  3. Flexibel opstellen
    Dit geldt natuurlijk voor alle generaties. Wees geduldig met elkaar en respecteer elkaars werkwijze. Maar sta wel open voor veranderingen en sta een kritische blik toe van elkaar. Het delen van ideeën zorgt ervoor dat er een frisse wind door de organisatie waait. En wie wil nu niet efficiënter en effectiever werken!

Bron: Digneconsult


Met passie aan het werk?

Tijdens Nationale Secretaresse Dag 2020 staat jouw persoonlijke groei centraal; de volgende dag ga je vol energie weer aan de slag. Stel jouw persoonlijk programma samen en kies 3 workshops:

  • Agile/Scrum: sprint naar het resultaat
  • Hoe overleef ik een overvloed aan informatie?
  • Future proof rollen versus jouw talent
  • Ben jij introvert of extravert?
  • Hoe bepaal je jouw toegevoegde waarde?
  • Van lappen teksten naar krachtige beelden
  • De invloed van jouw drijfveren
  • Baas over je gedachten
  • Coaching: begin bij de basis
  • Leer van verschillende generaties op de werkvloer
  • Sharepoint op het secretariaat voor starters
  • Zakelijk tekenen
  • Gezond en fit op het werk
  • Lef, durf en DOEN: vergroot je daadkracht
  • Online opvallen: van clicks naar klanten

Op een leuke manier starten we de dag. Na de workshops ga je samen met je vakgenoten genieten van een hapje en een drankje en vieren we samen dat SMI dit jaar 30 jaar bestaat. Wees op tijd, want de eerste workshops zijn al vol… 

Lees meer over Nationale Secretaresse Dag 2020

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Het verschil tussen uitzenden en detacheren – en waarom Sandra van der Pluym voor dat laatste kiest

Wat is het verschil tussen uitzenden en detacheren? Zijn dat niet twee termen voor hetzelfde …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *