Hét blog voor de ervaren assistant

6 tips voor het toepassen van non-verbale communicatie in je dagelijks werk

De rol van management assistant verandert voortdurend. Naast traditionele taken, zoals agendabeheer en administratieve ondersteuning, worden unieke menselijke vaardigheden steeds belangrijker. Zeker nu kunstmatige intelligentie (AI) ons werk ondersteunt. Hoewel AI veel taken vereenvoudigt, blijft non-verbale communicatie essentieel en onmisbaar in persoonlijke interacties. In dit blog delen we 6 tips over hoe AI en non-verbale communicatie jou als management assistant kunnen helpen groeien.

AI op de werkvloer

AI speelt een steeds grotere rol op de werkplek van management assistant. Het helpt bij het automatisch plannen van vergaderingen, het organiseren van grote hoeveelheden data en het ondersteunen van projectbeheer. Het gebruik van AI verhoogt je productiviteit en laat je efficiënter werken, zodat je meer tijd kunt besteden aan taken die menselijke vaardigheden vereisen, zoals luisteren en feedback geven en conflictbeheersing.

De kunst van non-verbale communicatie

Naast digitale communicatie, zoals e-mails en berichten, blijft non-verbale communicatie een onmisbare menselijke vaardigheid. Deze vaardigheden onderscheiden ons van machines en benadrukken het belang van persoonlijk contact. Non-verbale signalen, zoals lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen en handgebaren, helpen je effectiever te communiceren en een sterkere band op te bouwen met collega’s en klanten.

Hier zijn zes praktische tips voor het toepassen van non-verbale communicatie in je dagelijks werk:

  1. Let op je houding: Een open en uitnodigende houding, waarbij je rechtop en ontspannen zit of staat, straalt zelfvertrouwen en openheid uit.
  2. Gebruik bewuste handgebaren: Handgebaren kunnen je woorden kracht bijzetten. Vermijd gesloten of agressieve gebaren, zoals gebalde vuisten en gebruik open handgebaren om een positieve boodschap uit te stralen.
  3. Gezichtsuitdrukkingen: Zorg ervoor dat je gezichtsuitdrukkingen overeenkomen met je woorden. Een oprechte glimlach bevordert warmte en toegankelijkheid en gepast oogcontact toont betrokkenheid.
  4. Ruimtegebruik: Let op de afstand tussen jou en anderen. Te dichtbij kan opdringerig overkomen, terwijl te veel afstand juist onverschillig kan lijken. Vind een comfortabele balans.
  5. Nerveuze tics: Probeer onbewuste bewegingen, zoals het tikken met je voet of het friemelen aan sieraden te minimaliseren. Deze kunnen een signaal van zenuwachtigheid afgeven.
  6. Tegenstrijdige gebaren: Herken lichaamstaal die niet overeenkomt met de verbale boodschap. Iemand die ja knikt maar een gesloten houding aanneemt, zendt gemengde signalen uit.

De belangrijke balans tussen AI en menselijke vaardigheden

Hoewel AI je werk vereenvoudigt en efficiënter maakt, blijft de kunst van non-verbale communicatie van onschatbare waarde. AI kan niet de nuances van lichaamstaal of de empathie in menselijke interacties nabootsen. Het is daarom belangrijk om een goede balans te vinden tussen technologie en deze unieke menselijke vaardigheden.

Door zowel je technische als je communicatieve vaardigheden te ontwikkelen, kun je als management assistant niet alleen je eigen efficiëntie verbeteren, maar ook bijdragen aan een sterkere, meer effectieve samenwerking binnen je team of organisatie.

Hoor meer over non-verbale communicatie en observatietechnieken

Isabelle van de Nadort, specialist non-verbale communicatie en psycholoog Human Behavior, verzorgt de masterclass ‘Gezichten spreken boekdelen’ tijdens het congres De Assistant van Morgen op 10 oktober. Ze deelt observatietechnieken om jezelf te trainen in het lezen van lichaamstaal, met een verkenning van het DISC-model voor het begrijpen van verschillende persoonlijkheden.

Bekijk het programma voor een compleet overzicht van deze dag

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Tips krachtige zakelijke tekst schrijven

Zakelijk schrijven zonder te veel gedoe? Enkele tips

Goed zakelijk schrijven… Het is voor sommigen een eitje en voor velen een pittige klus die …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *