Hét blog voor de ervaren assistant

Verbeter de kwaliteit van uw werk- en privéleven

met de 7 eigenschappen van effectief leiderschap van Covey:

  1. Wees pro-actief
  2. Begin met het eind in gedachten
  3. Belangrijke zaken eerst
  4. Denk in termen van winnen-winnen
  5. Eerst begrijpen, dan begrepen worden
  6. Synergie
  7. Hou de zaag scherp – continue verbetering
Uitwerking

Volgens Covey is effectief leidinggeven aan veranderen opgebouwd uit drie stappen; werken aan persoonlijke en individuele ontwikkeling, werken aan effectief samenwerken en het ontwikkelen en onderhouden van de overige zes eigenschappen. Lees hieronder de zeven eigenschappen.

Persoonlijke en individuele ontwikkeling

1. Wees pro-actief
Neem het roer in eigen handen. Jij kiest je eigen gedrag, en daar ben je ook verantwoordelijk voor. Maak je niet druk op de zaken waarop je geen invloed kunt uitoefenen. Richt je aandacht op datgene waar je wel invloed op kunt uitoefenen.


2. Begin met het einde voor ogen
Deze eigenschap draait om de vraag: wat is voor jou nu echt belangrijk? Hoe richt jij je leven in, je werk, je team? Waar wil jij heen? Begin met het einddoel zodat het helder is waar je naartoe wilt werken.

3. Belangrijke zaken eerst
Veel tijd gaat op aan onbelangrijke, niet dringende zaken, waardoor de echt belangrijke zaken blijven liggen. Deze eigenschap bouwt voort op de vorige: als je weet wat je wilt bereiken, zorg je ervoor dat je je werk en je leven zo organiseert, dat die dingen bovenaan je agenda staan.

Effectief samenwerken

4. Denk in termen van winnen/winnen
Je doel bereiken lukt het best als je ook het belang van de ander in het oog houdt. Langdurige goede relaties bestaan bij de gratie van wederzijds voordeel. Streef dus naar win-win-situaties en gun de ander evenveel als jezelf.

5. Probeer eerst te begrijpen… dan begrepen te worden
Het geheim van effectieve communicatie: luisteren, luisteren, luisteren. Inleven in de ander zonder meteen te reageren. Als je echt luistert, zul je de ander beter begrijpen, de communicatie zal daardoor ook vlotter verlopen. 6. Synergie
Respecteer en waardeer elkaars verschillen. Leer creatief samen te werken om tot de beste oplossingen te komen. Zoek naar oplossingen die voldoen aan ieders wensen.

Ontwikkelen en onderhouden

7. Hou de zaag scherp
En als je die 6 principes nu onder de knie hebt, hoe zorg je dan dat je ze niet vergeet en dat je ze steeds opnieuw toe blijft passen. Door onderhoud te plegen op je belangrijkste instrument: jezelf. Besteed aandacht aan alle vier je dimensies; lichaam, verstand, hart en ziel.

Bron: Boek de zeven eigenschappen van effectief leiderschap, Stephen R. Covey
Meer informatie

“De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ vormt al jarenlang en wereldwijd een inspiratiebron voor iedereen. Covey heeft met zijn zeven eigenschappen een miljoenenpubliek bereikt. Hij leert ons hoe we de kwaliteit van ons werkende leven, privé-leven en gezinsleven kunnen verbeteren. Zijn inzichten hebben duizenden mensen in staat gesteld meer plezier en zin te ervaren in hun omgang met anderen; dit heeft het werk in duizenden organisaties en bedrijven prettiger en effectiever gemaakt. Zijn filosofie is van alle tijden en blijkt steeds weer nieuwe generaties aan te spreken.


Over artsp

Bekijk ook

assistant blij telefoon

Vijf vaardigheden voor een overstap van junior naar medior secretaresse

Je bent al een tijdje aan het werk als junior secretaresse. Praktische vaardigheden, zoals plannen, …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.