Hét blog voor de ervaren assistant

15 vakantie tips voor uw werk

Vakantiestress? Een bekend verschijnsel, vlak voordat u van het verdiende verlof gaat genieten… Met deze tips maakt u de laatste dagen voor de vakantie een stúk prettiger en gemakkelijker!

15 Tips voor een goed begin en een goede terugkomst

Voor vertrek:

 1. Licht tijdig alle bij uw werk betrokken partijen in over uw vakantie.
 2. Hoe meer u overdraagt tijdens uw vakantie, kunt u ook verwachten dat uw collega dat doet, maak afspraken hierover samen.
 3. Schrijf een overdrachtsdocument.
 4. Vergeet uw out-of-office niet aan te zetten.
 5. Maak afspraken over uw bereikbaarheid. Als u bereikbaar bent: hoe, op welke tijden, op welke dagen en waarvoor kan men u storen?
 6. Vakantie heeft u nodig om bij te komen. Lees daarom niet (dagelijks) uw e-mail. En als u naar het buitenland gaat vergeet niet uw instelling voor automatisch mail ophalen op uw iPhone aan te passen. De kosten lopen anders enorm op.
 7. “Vakantieklaar” betekent: neem zo min mogelijk extra klussen aan en leg uit waarom.
 8. Plan bruto : Niet te strak plannen altijd wat extra tijd en marge nemen.
 9. Bekijk vooraf wat u nog MOET doen voor de vakantie en verplaats gerust dingen tot na de vakantie. Realiseer je dat het na de vakantie gewoon weer door gaat, het bedrijf houdt niet op te bestaan.
 10. Als collega”s of managers met verzoeken komen die ze graag voor de vakantie willen afhandelen en u hebt daar geen tijd voor, wijs ze dan op bovenstaande; het bedrijf houdt niet op te bestaan.
 11. Zorg dat de receptioniste weet naar wie ze telefoontjes kan doorzetten tijdens de vakantie, zodat het niet gaat “zweven”.
 12. Laatste werkdag voor uw vakantie, stel vanaf de lunch uw out-of-office in. Mochten er nog zaken binnenkomen waar u niet meer op kunt reageren, dan weten deze mensen vast dat u op vakantie bent. Geeft u rust. En bedenk u ook of u aan de buitenwereld doorgeeft dat u vakantie 1 dag langer duurt dan werkelijk. Uw eerste werkdag kunt u dan zelf bepalen, zonder dag de buitenwereld vanalles van u verwacht.
 13. En weet: een afspraak met uzelf is net zo belangrijk als een afspraak met een andere belangrijke persoon.

  Eenmaal thuis:

 14. Plan de eerste dag geen afspraken in zodat u lopende zaken kunt oppakken.
 15. Houd het vakantie gevoel vast. 3 dingen die u moet doen:
  elke week(end) iets leuks doen
  ga aan de slag met uw vakantiefoto”s
  bedenk wat u de volgende vakantie gaat doen.

Het SMI team wenst u een héle mooie zomer toe!

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 25 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als privé. In ons uitgebreide aanbod vind je altijd iets dat bij je past!

Bekijk ook

Improving business assistant

7 kenmerken van een goede coach. Heb jij het in je?

Je collega’s coachen is een belangrijke competentie van de toekomst. Want heb je deze vaardigheid …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *