Hét blog voor de ervaren assistant

Home » Secretaresse Tips » Meepraten over de crisis

Meepraten over de crisis

In elke organisatie wordt gesproken over de crisis. Maar kent u alle termen? Weet u waarover het gaat als men praat over:

Big bazooka

De strohalm waaraan beleggers zich vastklampen: de big bazooka met veel geld als de ultieme oplossing om de crisis te bezweren, speculatie de kop in te drukken en de financiële markten weer vertrouwen te geven. Aanvankelijk was de hoop gevestigd op het Europese noodfonds, maar dat is volgens veel economen te klein om de big bazooka-functie waar te kunnen maken. De hoop is nu gevestigd op de Europese Centrale Bank, die in theorie onbeperkt extra geld in omloop kan brengen en dus oneindige vuurkracht heeft. De ECB zelf voelt daar echter niet veel voor, onder andere omdat het in strijd is met haar belangrijkste missie: de prijsstabiliteit bewaken.

Begrotingstekort

Hiervan is sprake als de geplande uitgaven van het Rijk in een jaar hoger liggen dan de begrote inkomsten. Dit ligt in Griekenland rond de 10 procent van het bruto binnenlands product. Spanje kampt met een tekort van 9,2 procent, maar de nieuwe premier Mariano Rajoy wil dat via forse bezuinigingen volgend jaar terugdringen naar 4,4 procent. In Italië komt het tekort dit jaar waarschijnlijk uit op 3,8 procent.

Chaotisch faillissement

Niet-geregisseerd faillissement, waarvan de uitkomst hoogst ongewis is. Deze situatie maakt het voor een land wel aantrekkelijk om de eurozone te verlaten: als de euro wordt verwisseld voor een eigen, zwakke munt kan dat de concurrentiekracht van een land sterk verbeteren en helpen het tekort op de lopende rekening te verminderen.
Een faillissement van een land heeft echter grote gevolgen. Beleggers in obligaties moeten maar afwachten wat ze van hun investering terugzien. Voor de bevolking kunnen er tekorten aan goederen ontstaan, doordat de import in gevaar komt. Ambtenaren lopen het risico geen salaris te ontvangen.

Credit event

De schrik van elke belegger: een situatie waarbij schulden niet meer kunnen worden terugbetaald of een staatsobligatie onder vuur komt te liggen.

Neuro

Een gezamenlijke munt voor de noordelijke EU-lidstaten, waarover geregeld wordt gespeculeerd. Of deze er komt is zeer de vraag. De invoering van deze munt brengt hoge kosten met zich mee. Daarnaast staan de Europese verdragen invoering in de weg, omdat uittreding uit de monetaire unie alleen mogelijk is als ook de EU vaarwel wordt gezegd.

Zeuro

Tegenhanger van de neuro, maar dan voor zuidelijke landen, zoals Spanje, Portugal, Griekenland en Italië

Schaduweconomie

Financiële transacties die aan het oog van de belastingdienst onttrokken zijn, zoals contante betalingen aan artsen, banken, advocaten en taxichauffeurs. Zo maakt de Griekse schaduweconomie naar schatting ongeveer een derde deel uit van de officiële economie, wat de Griekse staat miljarden euro’s per jaar kost. De jacht op belastingontduikers verloopt er moeizaam. Van de uitstaande geldboetes voor dit vergrijp weet de staat naar verluidt slechts 20 procent te innen. Circa 40 procent wordt afgeschreven en de resterende 40 procent verdwijnt in de zakken van de opsporingsambtenaar, zo meldde een hoge ambtenaar onlangs.

Super Mario

Deze bijnaam, ontleend aan de gelijknamige Nintendo-held, wordt gedeeld door twee Italianen : ECB-voorman Mario Draghi en de nieuwe Italiaanse premier Mario Monti. De verwachtingen van deze mannen die de schuldencrisis te lijf moeten gaan, zijn hoog gespannen. Bron: RTL.nl, 27 dec 2011


Over artsp

Bekijk ook

Cursus Zakelijk Engels

4 trucjes om je Engelse taalvaardigheid te verbeteren

In steeds meer bedrijven spreekt men Engels, lopen er internationale collega’s rond waarmee je enkel …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *