Hét blog voor de ervaren assistant

Breng je brein in beweging

Breng je brein in conditie

Lichaamsbeweging is niet alleen belangrijk voor je lijf, maar ook onmisbaar voor een goede conditie van je brein. De meeste mensen weten niet dat je met lichaamsbeweging ÓÓk werkt aan je geheugen. Helaas bewegen we almaar minder, tot spijt van prof. Erik Scherder.

De Norm Gezond Bewegen
Volgens deze norm moet je iedere dag minimaal een half uur een ‘matig intensieve inspanning’ leveren, aan één stuk. Weinig mensen halen deze relatief bescheiden norm. Ze denken misschien: ach, dan ben ik wat minder fit en krijg ik er wat kilo’s bij. Maar passiviteit heeft ook consequenties voor je cognitieve functioneren, je stemming, je slaap-waakritme. Dat is van groot belang voor de kwaliteit van je leven nu, en in de toekomst.

Maakt bewegen ons slimmer?
In ieder geval zorgt beweging voor een betere doorbloeding van het brein. Daarnaast zorgt het voor betere netwerken in je brein. Je hoeft geen topsport te gaan bedrijven om dit te bereiken, maar gewoon lichamelijk meer actief worden.

Beweegtips voor je brein

  • Ga niet over je lichamelijke grenzen heen. Jezelf forceren is nooit goed.
  • Beweeg bij daglicht, en beweeg bij voorkeur in een groepje; dat heeft ook nog het positieve, verrijkende effect van de sociale interactie.
  • Wees ook op andere gebieden actief. Beweeg in combinatie met geestelijke inspanning, met musiceren bijvoorbeeld. Hoe actiever, hoe groter de kans dat in de hersenen nieuwe verbindingen ontstaan.
  • Begin nu. Het is nooit te laat om actief te worden.

Filmpje: meer over het brein (Erik Scherder bij De Wereld Draait Door)
Het filmpje duurt 12 minuten. Kijk vooral van minuut 2:20 – 3:04 en van minuut 5:06 – 7.20. Dan krijg je een indruk: http://www.youtube.com/watch?v=DZJfOeZqK40

Nieuwsgierig?
Erik Scherder spreekt tijdens de Secretary Power Class op 30 oktober 2014 over de conditie van je brein. Je werk vraagt veel van je hersenen. Je moet goed kunnen luisteren, schrijven en organiseren. Natuurlijk het liefst allemaal tegelijk. Je hoort hoe je hersenen in elkaar zitten en hoe je ze het beste kunt gebruiken. Meer info: www.secretary.nl/power.

Bron: www.trouw.nl

Over eduard van brakel

Bekijk ook

Krachtig overkomen online meeting

Krachtig overkomen in een online meeting: 4 tips

Inmiddels zijn we er een beetje aan gewend om onze vergaderingen en teamsessies online te …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *