Hét blog voor de ervaren assistant

Werken zonder stress

Stress secretaresseVerbeter-moe

Hoe houd je grip op jouw persoonlijke rust in een continu veranderende omgeving? Organisaties zetten steeds meer in op zelfredzaamheid en duurzame inzetbaarheid van haar medewerkers, om als organisatie flexibel te kunnen omgaan met alle omgevingsveranderingen. Zit je 12,5 jaar op dezelfde functie, dan kreeg je daar vroeger een welverdiend feestje voor en een bedankje voor jouw loyaliteit. Tegenwoordig wordt de vraag gesteld of je niet eens meer uit je comfortzone zou moeten stappen. Het z.g.n. ‘Leven lang leren’ wat ooit in het leven is geroepen om mensen bewust te maken van de wederzijdse verantwoordelijkheid om met z’n allen gezond en met plezier aan het werk te blijven, wordt niet zelden geïnterpreteerd als een opgelegde druk om jezelf continu te verbeteren. Het is wachten op het moment, dat we met z’n allen Verbeter-moe worden. In 2014 heeft TNO al onderzocht dat stress op het werk beroepsziekte nummer 1 is. Jaarlijks loopt meer dan een miljoen mensen het risico op een burn-out. Dat is 1 op 7 medewerkers! De verwachting is, dat dit eerder stijgt dan daalt, als we daar niets aan doen.

Happy people = happy business

Organisaties zien gelukkig steeds meer de urgentie om het beleid aan te passen op een gezonde werkomgeving. Aangepaste bureaus, slaapcoaches en gezonde snacks in de bedrijfskantine zijn daar goede voorbeelden van. Ook is er steeds meer aandacht voor het Duurzame inzetbaarheidsgesprek. Dit is een gelijkwaardig gesprek tussen leidinggevende en medewerker, wat ruimte geeft voor de persoonlijke belastbaarheid en gezondheid zonder dat dit effect heeft op de jaarlijkse beoordeling. Dit laatste is belangrijk, om ook daadwerkelijk het vertrouwen en de openheid te creëren. Zo kan er tijdig aan de bel getrokken worden als iemand bijvoorbeeld dreigt uit te vallen door tijdelijke privé omstandigheden, rugklachten of aanhoudende hoofdpijn. Duurzame inzetbaarheid is in het leven geroepen om met elkaar het gesprek aan te gaan over gezond en gezonder werken, zodat je zo lang mogelijk, zo gezond mogelijk aan het werk kan blijven.

Ergenis bij je managerHerken de signalen

Het belangrijkste is denk ik, dat je de tijd neemt voor jezelf om te reflecteren op de vraag: Ben ik met de juiste dingen bezig en welke signalen geeft mijn lijf? Lichamelijke signalen liegen niet. Je kan ze wel negeren met alle gevolgen van dien. Chronische klachten zoals rugpijn, RSI, slechte nachtrust, prikkelbaarheid, vergeetachtigheid, gehaastheid zijn allemaal signalen, dat er ergens een energietekort of -blokkade is.

Hoewel er steeds meer ruimte is voor het gesprek over gezondheid en werkplezier, is het in de praktijk helaas nog niet bij iedere organisatie zo goed geregeld. Of je kan een leidinggevende treffen, die er een andere definitie op na houdt. Dat zijn nog geen redenen om zuinig met jouw eigen gezondheid om te gaan. Hieronder enkele tips, die je mogelijk kunnen helpen.

Wat kan jijzelf doen om gezond aan het werk te blijven?

  1. Check je werkstress
    Maak voor jezelf de balans op wat positieve en wat negatieve stress creëert. Bewustwording en (h)erkenning zijn de eerste stappen. Voor iedereen heeft stress een andere uitwerking. Voor de een geeft een deadline juist die actieve flow, terwijl het voor de ander ergernis nummer 1 is. Ook bepaalde type collega’s, wisseldiensten of omgevingsgeluiden kunnen stress geven. Onthoud: Positieve stress voelt als een uitdaging, die je met plezier tegemoet treedt. Negatieve stress kost je extra moeite en maakt vermoeid of prikkelbaar.
  1. Zoek een vertrouwenspersoon om jouw werkstress te bespreken
    Wees vooral eerlijk en open over jou werkstress klachten. Soms kan het voelen alsof je om niets zit te klagen. De tendens op de werkvloer kan zijn ‘het hoort er nu eenmaal bij, iedereen heeft er last van.’ Bij mij hangt op koelkast al jaren de spreuk “Als iedereen het zegt, hoeft het nog niet waar te zijn.” Met andere woorden, als iedereen er last van heeft, kan het juist heel zinvol zijn om het bespreekbaar te maken. Zoek daarbij in eerste instantie iemand op, waar je je vertrouwd bij voelt. Vraag eens rond of er meer collega’s last van hebben en hoe zij daarmee omgaan. Bespreek het daarna met de HR-afdeling of jouw leidinggevende. Veel organisaties hebben een duurzaam inzetbaarheidsbeleid en kunnen je ondersteunen met bijvoorbeeld coaching of werkplekaanpassingen. In alle andere gevallen heb je een goed gesprek en bewustwording over de oorzaken en gevolgen van de werkstress bij jullie op de werkvloer.
  1. Creëer een LEAN omgeving voor jezelf
    In een LEAN omgeving verlaag je negatieve stress activiteiten of stoppen ze zelfs geheel. In managementtaal zou je kunnen zeggen, dat je LEAN met jouw energie wilt omgaan, zodat je een effectieve collega wordt. Bij LEAN werken, worden processen in kaart gebracht, waarbij verspillingen worden opgeheven, zodat er meer ruimte komt voor de goede acties. Dit kan je dus ook met stress doen. Deze vergelijking doet het vaak erg goed bij een procesgerichte en veeleisende leidinggevende. 
  2. Oefen jezelf in positief nee zeggen en grenzen aangeven
    Je zal versteld staan hoe constructief een begrenzing kan zijn. Zeggen dat je iets niet wilt doen, omdat je het niet ziet zitten kan op vele manieren. Nee-zeggen zonder argument, wordt al snel gezien als lastige weerstand en inflexibiliteit. Het is dan ook slim om er wel een argumentatie aan te koppelen. Niet teveel redenen, want dan kan het overkomen alsof je de deur al dicht hebt gegooid. Benoem wat wel bij je past en wat niet. Bepaal een soort ondergrens en bovengrens, tot waar kan je meegaan in het voorstel en tot waar lukt het niet. Bereid jezelf voor op een alternatieve oplossing, kom dus met een tegenvoorstel dat beter bij jou past en hetzelfde effect beoogt. Houd voor ogen, dat je zowel jouw eigen belang als het belang van de organisatie daarin meeneemt en benoemt wat het voor beide kanten oplevert. Dan heb je meer kans op een positieve uitwerken!

Geschreven door Sabina Brammer, docent van de opleiding Teamleider secretariaat.

Download brochure Teamleider Secretariaat

Haal het beste uit jouw team en de organisatie

Als (beginnend) leidinggevende heb jij je handen vol aan het aanspreken van jouw teamleden en het positioneren van jouw rol. Wil jij groeien in jouw rol en leren:

  • hoe je het team gemotiveerd houdt;
  • hoe je jouw invloed vergroot;
  • hoe je betrokkenheid toont en toch zakelijk blijft?

Met de opleiding ‘Teamleider Secretariaat‘ haal jij alles uit je functie wat erin zit!

Vertel mij meer over de opleiding Teamleider Secretariaat

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Waarom een uitstekende assistant MBA-vaardigheden beheerst

Het werken op je gevoel heeft je al jaren ver gebracht. Hoe staat het met …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *