Hét blog voor de ervaren assistant

Het secretariaat van de toekomst: een beetje van jezelf en een beetje van AI

Bereid je voor met deze 3 tips

Google op Artificial Intelligence (AI) en er gaat een wereld voor je open. Een wereld die door de één met open armen en nieuwsgierigheid wordt ontvangen en door de ander met argus ogen wordt bekeken en bekritiseerd.

Tip 1 – verdiep je in AI

Slimme computers
Of je nu een voor- of tegenstander bent: slimme computers zijn onderdeel van ons leven en dit wordt alleen maar meer. Denk maar eens aan de mobieltjes met de hulpfunctie Siri of de zelfrijdende Tesla auto. Het zijn innovaties, die wellicht nog niet 100% foutloos werken, maar zich wel snel ontwikkelen.

Secretaresse robot Erica en de slimme robot Sophia
De Japanse professor Hiroshi Ishiguro ontwikkelde al jaren terug de slimme secretaresse robot Erica. Ishiguro staat ook wel bekend als de man, die zichzelf heeft nagebouwd. Jawel, hij heeft in 2010 een robot gebouwd, die precies op hem lijkt, zowel in uiterlijk als in gedrag. In een interview laat hij weten, dat hij slimme robots bouwt om mensen beter te begrijpen. Een handige bijkomstigheid is dat een replica van hemzelf extra werk kan verrichten, hij kan zo op meerdere plekken tegelijktijdig presentaties geven. En wie denkt, dat dit een verhaal op zichzelf staat, heeft het mis.

De slimme robot Sophia laat in de Late Night show met Jimmy Fallon begin dit jaar zien hoe zij in staat is zelfstandig te communiceren met mensen. Het is alsof je tegen een echt mens praat. En ja, het is door mensen ontwikkeld en een computer kan alleen dat wat de mens programmeert, zou je denken. Slimme computers gaan echter verder.

Slimme computers hebben een zelf lerend vermogen en leren van hun omgeving. Dat maakt het tegelijkertijd veelbelovend en beangstigend. Robots kunnen bijvoorbeeld voor het goede doel ingezet worden en mensenlevens redden of eenzaamheid verminderen, zoals de Japanse robotbaby Kiribo Mini. Een kleine robot met de intelligentie van een 5-jarig kind, die wordt ingezet als een ‘gezellige begeleider’ voor eenzame mensen. Beangstigend is het ook, omdat er eigenlijk nog maar zo weinig bekend is over de grenzen van de mogelijkheden.

Onlangs was nog in het nieuws, dat twee slimme computers een eigen taal hebben ontwikkeld, die zelfs door de professionals niet meer te volgen was. Letterlijk is de stekker uit het programma getrokken, om de controle weer terug te krijgen. Het is niet de vraag of slimme computers onderdeel worden van de werkvloer, ze zijn er al. De vraag is wel wanneer het betaalbaar wordt voor de Nederlandse bedrijven en binnen welke grenzen de slimme computers ingezet kunnen en mogen worden.

Tip 2 – Open de dialoog over AI met jouw collega’s

EQBlije secretaresse
Welke kant het ook uit gaat, artificial intelligence is dichterbij dan we denken en het zal het secretaresse vak zeker beïnvloeden. Net zoals de ‘domme’ computers van nu dat ook hebben gedaan en nog steeds effect hebben op de bedrijfsvoering van alle dag. Of de robots de secretaresse compleet kunnen vervangen, vraag ik mij af. Slimme robots blijven nog ver achter in de emotionele intelligentie (EQ). Juist in de emotionele intelligentie heeft de secretaresse een grote toegevoegde waarde. Hoe dat er precies uit komt te zien weet niemand, we kunnen er slechts over fantaseren en naar gissen.

We kunnen het ons laten gebeuren en afwachten, of we leren de mogelijkheden beter begrijpen en ontdekken hoe we er als professional ons voordeel mee kunnen doen. Zoals Vivian Greene zo mooi verwoordde:

‘Life isn’t about waiting for the storm to pass, it’s about learning to dance in the rain’.

Het gaat om het herontdekken van de functie en toegevoegde waarde als professial, door kennis en inzichten bij elkaar te brengen en onze blik te verruimen.

Tip 3 – Ontdek jouw talentenBeinvloeden gedrag secretaresse

Weten hoe je het beste van AI én jezelf inzet in jouw professie vraagt om een bewustwording van jouw unieke talenten en een visie op de toekomst. Als je weet wat je wilt, vergroot je je zelfvertrouwen. Hierdoor sta je steviger in het gesprek met jouw collega’s. Je profileert jezelf als professional met een toekomstvisie voor jouw vakgebied. Een beetje van jezelf en een beetje van AI.

Wat is jouw mening over AI? Welke kansen en bedreigingen zie jij in jouw vak?

Geschreven door Sabina Brammer: docent van de nieuwe opleiding Assistent Manager

Word future proof en laat jouw toegevoegde waarde zien

De opleiding Assistent Manager op HBO-niveau gaat over jezelf verstevigen in jouw vak, zodat je met zelfvertrouwen de toekomst tegemoet kan treden. Wil jij de regie nemen in jouw veranderende rol?

Bekijk wat deze opleiding jou te bieden heeft of neem contact op met onze opleidingsadviseurs, Marjan Muller en Niehk Senders, telefoon: 040-2 974 947 of e-mail: opleidingsadvies@secretary.nl.

Lees meer over de opleiding Assistent Manager

Over sabinabrammer

Bekijk ook

4 Tips: hoe keer je weerstand in je team?

Als coördinator of manager van een team doe je je best om alle neuzen dezelfde …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *